Cum e cu credința

Ca marea majoritate și eu am o ușoară alergie la tot ce ține de credință. Sau mai bine zis aveam, atâta timp cât asociam credința cu religia, considerând-o „opiumul popoarelor”, după cum prea bine o definise Marx. Dacă mai meditam și la secolele în care a fost folosită pentru a omorî milioane de oameni care aveau o credință diferită, respingerea mi se părea complet justificată.

Și apoi am dat de cărțile de dezvoltare personală. Unde am găsit o distincție fină care m-a făcut să am acel moment de iluminare. Pe principiul că ți se îndeplinesc doar lucrurile în care crezi cu adevărat, mă luptam și eu ca toată lumea cu vizualizările și alte tehnici „miraculoase” pentru a ajunge cu succes la îndeplinirea visurilor de toate zilele.

Și nu-mi ieșea. Ce să vezi? Îmi dădeam frâu liber imaginației în vizionarea locurilor sau contextelor la care îmi doream cu toată ființa să ajung. Doar că păstram grăuntele acela de îndoială format din tot felul de convingeri de tipul: nu merit ceea ce îmi doresc, oamenii săraci sunt cinstiți, nu am cum să obțin atât de mult, ceilalți sunt mai norocoși ca mine… și puteți continua cu tot ce vă mai aduceți aminte că folosiți de fiecare dată când vă limitați în atingerea unui obiectiv.

Și-am înțeles și partea cu „crede și nu cerceta”. Pentru că cercetarea se transformă în îndoială. Nicio informație nu este infailibilă. De cele mai multe ori poți găsi niște „cercetători britanici” care au descoperit fix opusul la ceea ce căutai.

Când credința e de acest tip observi că și setările sunt cele potrivite. Pentru că nu mai cauți să îți validezi opusul. Ci te duci ca racheta în direcția pe care tu o consideri cea mai potrivită.

Asta nu înseamnă că promovez extremismul, persoanele habotnice sau fanaticii de orice tip. Dar gândiți-vă la asta când vă mai afirmați câte o dorință. Cât de mult credeți de fapt în realizarea ei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s