Legea efortului minim

Pare ceva mai mult pentru leneși, știu, dar dacă veți citi până la capăt poate vă veți mai schimba punctul de vedere.

Cele mai multe dintre obiectivele pe care ni le propunem în viață par greu de realizat pentru că ne dorim schimbări profunde, care să rezolve lucrurile definitiv: să dăm jos cele 5 sau 10 kg în plus, să obținem diploma mult dorită ori jobul pe care l-am visat mereu, să rezolvăm orice problemă care ne obstrucționează calea către fericire și împlinire. Și-atunci ne crispăm și facem promisiuni mărețe pe care după maxim 3 zile le abandonăm, pentru că ne dăm seama că nu le vom putea onora.

Într-una din cărțile pe care le-am citit, mai precis în „Cele 7 legi spirituale ale succesului. Un ghid practic pentru împlinirea visurilor tale” de Deepak Chopra, am dat de această lege a efortului minim. Care presupune realizarea unor modificări minore pentru a ajunge la ce mi-am dorit.

Un exemplu scurt: exercițiile fizice. În ultimii 10 ani cel puțin am avut nenumărate tentative de abonamente la sala de sport care au culminat cu plata anticipată a unui an întreg, în speranța unei motivări care să mă „oblige” (eu pe mine, măcar din cauza banilor pe care i-am plătit) să frecventez locația. N-a mers nici așa, nici cu toate serviciile de SPA ale sălii, incluse promoțional. Ideea în sine că următorul an va trebui să frecventez minim de 3 ori pe săptămână clubul de fitness pur si simplu m-a speriat atât de tare încât fiecare zi trecea cu un alt motiv pentru care amânam începerea.

Același lucru mi s-a întâmplat în curele de slăbire pe care le-am tot proclamat de-a lungul anilor: gândul că nu mai am voie să mai mănânc nimic dulce mă făcea să mi se declanșeze o poftă cotropitoare de toată ciocolata pe care o găseam prin casă. Mie, care în general îmi trebuie mai mult de o lună de zile ca să termin o ciocolată de 100 grame.

Revenind la oile noastre, adică la legea efortului minim, am ajuns la concluzia că e mai simplu să fac pași mici și constanți decât să îmi propun schimbări radicale. Nu e ca și cum am inventat apa caldă, doar mi-am dat seama că se poate roti robinetul și în cealaltă direcție.

Concret, decât să mă apuc de dietă, mai bine nu mai beau suc și am puțin grijă, de fiecare dată când mănânc, să aleg lucruri mai sănătoase și cu calorii mai puține. Iar despre sport – 5 minute în fiecare zi, chiar de mai multe ori pe zi, reușesc să îmi aloc pentru niște exerciții pe care să le fac pentru a mă menține cât de cât în formă. Compensez cu o stație coborâtă din tramvai înainte de destinație sau coborât de mai multe ori pe zi, pe scări, până la magazinul de vis a vis pentru diverse mărunțișuri. Funcționează și pentru ordinea din casă, în care e mai simplu să pun câte un lucru, pe rând, la loc, decât să fac curățenie generală la sfârșitul săptămânii.

Mai puțin efort înseamnă mai puțină rezistență de combătut și pe cuvântul meu că dă rezultate mai bune pe termen lung. Cel puțin pentru mine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s