Ce este feedbackul și la ce folosește

Cel mai bine este să plecăm de la DEX care ne învață că FEEDBACK, feedbackuri, s. n. (Cib., Psih.) Retroacțiune (1) care se manifestă la nivelul a diferite sisteme (biologice, tehnice etc.) în scopul menținerii stabilității și echilibrului lor față de influențe exterioare; retroacțiune inversă, conexiune inversă, cauzalitate inelară, lanț cauzal închis. [Pr.: fídbec] – Cuv. engl.

Sau ne-am putea gândi la modul în care este format cuvântul: feed = a hrăni; back = înapoi. Cu accent pe partea de hrănire, care ajută la creștere și dezvoltare.

Cei mai mulți dintre noi iau feedbackul în sens personal. Ne place să primim aprecieri pentru activitatea pe care o facem. Tindem să alegem, din cercul de cunoștințe și prieteni, pe aceia care ne susțin în acțiunile pe care le derulăm. Și ne certăm grav cu „dușmanii” care ne contrazic sau sunt împotriva noastră. Dar uităm un lucru: acceptarea nu ne ajută în dezvoltare. Dacă vom continua să facem mereu lucrurile în același fel este imposibil să nu ajungem la stagnare și apoi la dispariție. Este una dintre legile firii.

Fiecare persoană are nevoie de un feedback sincer și obiectiv la viața pe care o are. Indiferent că este vorba de afaceri, de relații, de modul de comunicare, de soluții dificile sau de planuri și idei. Subiectivitatea inerentă ne poartă spre excluderea elementelor care nu se potrivesc viziunii noastre de ansamblu. Tindem să vedem în jur doar ceea ce ne place și ne interesează, putând astfel exclude variante importante care ne-ar putea ajuta în dezvoltare. Aici ne folosește prietenul sincer care nu se rușinează sau nu îi este frică să ne prezinte un alt punct de vedere.

Dacă ai în jur măcar o persoană de acest tip, ar trebui să îi fii recunoscător. Acceptă alte puncte de vedere care te pot ajuta în privirea de ansamblu. Dă la rândul tău feedback constructiv. Indiferent că este vorba de o soluție sau pur și simplu de o altă abordare. „Numai oamenii cărora le pasă cu adevărat de tine și de dezvoltarea ta sunt dispuși să îți ofere darul percepției oneste asupra modului în care te întâlnești și interacționezi cu ceilalți”, după cum spunea Clay Mathile. Și dacă te gândești puțin vei observa că nici tu nu faci eforturi pentru persoanele care nu te interesează.

Așadar, apreciază și mulțumește. Cu toții avem nevoie de cineva care să aibă curajul, perspectiva și bunul-simț necesar pentru a face acest lucru, într-un mod pe care să îl acceptăm. Este un dar pentru care ai nevoie să te adaptezi. Pentru că trebuie să îți dai egoul la o parte și să consideri acest lucru o oportunitate de a învăța.

Reacția ta la primirea feedbackului va influența calitatea informațiilor pe care le vei primi ulterior, așa că acceptă cu bucurie și detașare. Și ia serios în seamă orice vine de la cei din jur. Poți alege dacă folosești sau nu darul, dar primește-l cum se cuvine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s