Știi să spui NU?

Plecăm de la premisa că ești deja conștient de faptul că viața pe care o ai ți se datorează. Ești responsabil pentru nivelul la care ai ajuns din toate punctele de vedere. Și nu, nu merge doar pe capitole: de tine a depins până acum și ce bani ai, și cu cine ai ales să trăiești alături și unde stai și așa mai departe.

Acum gândește-te la alegerile făcute de-a lungul fiecărui pas pentru a ajunge până în acest punct. Ești pe deplin mulțumit? Crezi că ar trebui să mai schimbi ceva? Te simți fericit și împlinit sau viața ta este încă o goană între prea multe obiective și îndatoriri de îndeplinit, care nu îți lasă timp nici să respiri, ca să nu mai vorbim de timpul atât de necesar în care să fii singur cu tine însuți?

Dacă ACUM nu este bine, înseamnă că undeva ai dat-o în bară. Ceva, la un moment dat, nu ai ales așa cum era necesar pentru binele tău. Poate că ai spus da unui partener de care nu erai chiar sigur sau unui loc de muncă nu prea atrăgător, dar care îți garanta o pâine ce a devenit tot mai amară. Iar acum îți e frică să cauți altceva. Poate crezi că ești prea bătrân sau prea tânăr, prea leneș sau prea independent pentru a face altceva.

Dar să-ți spun un secret: te poți reinventa. Dacă din acest moment începi să spui NU la o parte din lucrurile pe care până acum le făceai aproape în mod automat și alegi pur și simplu alte variante, îți garantez că viața ta va urma alt curs. Și vei începe să descoperi că lucrurile și oamenii în jurul tău sunt mai interesanți.

Înainte de a mai lua decizii, stai 5 secunde și te gândește serios: acest lucru/ om/ situație chiar este bun pentru mine? Chiar îmi doresc cu adevărat să fac asta? Cu ce mă ajută în dezvoltarea mea? Și dacă îți asumi, fă-o până la capăt. Nu face lucrurile de dragul altora sau din obligație, pentru că vei ajunge să îi urăști pe cei de care te-ai lăsat folosit. Dacă vei continua în acest fel o perioadă lungă de timp e posibil chiar să te îmbolnăvești cel puțin de depresie, ca să nu mai vorbim de alte boli poate și mai grave.

Nu face lucruri doar pentru a le putea reproșa mai apoi. Nimeni nu te poate obliga să acționezi într-un anume fel. Nu uita că este decizia ta pentru orice faci și mai ales pentru modul în care te raportezi la tot ceea ce ți se întâmplă. O persoană puternică, determinată, care merge pe drumul său și știe exact ce vrea, nu poate fi manipulată nici cu insulte și nici cu laude, pentru că pur și simplu este detașată de rezultatele acțiunilor sale.

Fii puternic și spune NU, pentru a putea avea timpul și energia necesară de a alege DA-ul care te reprezintă în fața vieții. Dacă nu alegi s-ar putea să fii mult prea ocupat atunci când vei da nas în nas cu oportunitatea pe care ai așteptat-o o viață. Sau nici măcar să o bagi în seamă, obosit de a face pe plac indivizilor pentru care nu ești decât un instrument pentru clădirea propriilor idealuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s