De ce funcționează vizualizarea

Cam câte diete ai încercat până în prezent ca să ajungi la concluzia că nimic nu funcționează? Și că după ce renunți la regim pui la loc mai mult decât ai reușit să topești în lunile de înfometare de oână atunci? Treci de 10? Eu am trecut de mult. Și până când nu am ajuns să îmi rezolv problemele care îmi cauzau mâncatul de cartofi prăjiți după 12 noaptea și ciocolata câte o tabletă odată nu mi-a trecut.

Citeam zilele astea o carte foarte interesantă despre vizualizări ghidate care te fac să slăbești. Așa, pur și simplu: stai liniștit seara în patul tău confortabil, închizi ochii, respiri adânc și conștient, îți mai aduci din când în când mintea înapoi de pe unde rătăcește ca să urmărești firul poveștii și de la o zi la alta se topește grăsimea de pe tine.

Știu, știu, e ca în publicitățile acelea cu promisiuni mărețe ca să te facă să dai bani mulți degeaba pe prostii de care n-ai nevoie. Asta dacă nu știi deja ce înseamnă meditațiile ghidate și cam cât de puternic e efectul lor repetitiv. Practic poți, cu ajutorul lor, să îți modifici convingerile și comportamentele.

Explicația psihologico-științifică este simplă: comportamentul uman (și animal) este întărit de răsplata pozitivă. Ca atunci când dresezi câinele sau înveți copiii mici că au sau nu au voie să facă diverse. Dai bomboane, strigi sau lauzi.

Creierul nostru face puțină spre deloc distincție între ce ne închipuim și ce se întâmplă cu adevărat. De aceea reușim să ne îmbolnăvim de stres doar gândindu-ne la aspecte care e posibil să nu se întâmple niciodată. Așadar întărind prin vizualizare noi senzații și comportamente, asociind cu sentimente negative dependențele de care vrem să scăpăm practic „săpăm” un nou drum în realitatea noastră mult mai repede decât am face-o prin căile obișnuite.

Meditația ghidată prin care ne vedem supli și sănătoși, implicați în activități fizice și consumând hrană nutritivă în locul junk-food-ului cu care ne îndopăm poate fi mult mai eficientă decât stresul regimului care poate avea efectul fix opus.

Mai mult, tipul acesta de meditație poate fi folosit și pentru restul domeniilor din viață: vindecare (mai ales), succes, relaționare și ce îți mai trece prin minte că ai avea nevoie. Am dat peste comoara de 7 ore de vizualizări gata povestită. Nu trebuie decât să apăs pe buton și o voce caldă mă însoțește în meditație direcționându-mă acolo unde vreau să ajung.

Chiar, voi cum faceți meditațiile ghidate? Vă înregistrați singuri? Căutați pe net clipuri? Aveți muzică de fundal sau pur și simplu vă duceți fără însoțitor în labirintul propriu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s