7 pași pentru a scăpa de gândurile negative

Deși ne place să credem că suntem sursa gândurilor noastre și că avem controlul total asupra lor, de fapt dacă ne observăm mai bine ne vom da seama că acestea vin și se duc fără ca noi să putem face prea mult.

Suntem doar un fel de tunel prin care ideile circulă cu viteză. Când ne concentrăm asupra lor încep să capete contur, mărindu-se până la a deveni obsesive și acaparându-ne întreaga existență.

Și totuși există câțiva pași pentru a scăpa de gândurile nedorite sau de cele care ne provoacă reacții urâte în corp și inimă:

  1. Alungă-ți rapid gândurile negative. Încearcă să consideri că ai fost mușcat de un șarpe veninos: nu te mai lupta cu el, pentru că riști să mori. Pune totul pe pauză și respiră adânc. Dacă nu funcționează îndepărtează-te fizic de ceea ce ți-a provocat reacția și fă o plimbare. O să te calmeze. Uită-te în jur, admiră frumusețea naturii.

 

2. Evită stresul extern. Nu te uita la știrile de la ora 5 sau la filme horror. Nu sta în preajma oamenilor pesimiști sau anxioși dacă nu ești capabili să le ridici moralul și știi că te lași ușor antrenat într-o perspectivă sumbră.

 

3. Alege compania persoanelor pozitive și optimiste. Fiecare dintre noi are cel puțin un membru în familie care se plânge de orice, căruia nu îi poți spune niciun plan de viitor, pentru că vede peste tot numai eșecuri. Dar nu e chiar imposibil să îl eviți. Prin modul de a privi lucrurile el nu face decât să își justifice propriile eșecuri.

 

4. Dezvoltă un dialog interior optimist. Dacă la cea mai mică greșeală exclami în sinea ta cât ești de prost sau de idiot și o mai ții așa încă jumătate de oră după, riști ca întreaga ta zi să se transforme într-o ceartă pe care ți-o aplici continuu. Și până la urmă cine spune, ăla e. Așa că treci mai ușor peste erori, laudă-te chiar și cu voce tare pentru orice reușită, cât de mică. Iubește-te și admiră-te. Vei vedea diferența în cel mai scurt timp

 

5. Când te mai apucă problema drobului de sare devino lucid și întrebă-te cât din gândurile în jurul cărora te învârți sunt de fapt reale în momentul prezent. Da, poate că lucrurile vor merge prost, dar ar putea să meargă uneori chiar mai bine decât ai anticipat. Nu ești baba Vanga. În schimb te asigur că ceea ce gândești mai intens se concretizează. Pur și simplu așa funcționează.

 

6. Schimbă-ți expresia și postura. Chiar dacă ești trist sau abătut, îndreaptă umerii, ridică fruntea, stai drept și zâmbește. Știu, nu îți arde de nimic. Dar te ajută cu ceva dacă stai posomorât? Or să-ți vină idei mai bune care să-ți rezolve problema? Nu cred. Creierul tău funcționează în funcție de ceea ce îi spune corpul. Și invers. Ia încearcă să adopți postura opusă stării în care ești acum. Ți-a luat mai mult de 1 minut ca să ți se schimbe? Nu cred!

 

7. Fii concentrat și detașat. Treci de ego. Fiecare dintre noi e „l’ombelico del mondo”, dar doar pentru sine. Nimeni nu are nicio îndatorire în ceea ce te privește și nu trebuie să îți facă pe plac cu nimic. Așa că vezi-ți de treaba ta. Bucură-te de ce e în jur. Detașează-te de rezultate. Găsește fericirea lui „a fi” pur și simplu.

 

Până la urmă, viața e un tort din care doar tu alegi cât vrei să mănânci. Dacă îl lași să se strice, turnând otrava negativității peste el, doar tu ești de vină.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s