Punctele cardinale ale dezvoltării personale

Formă revoluționară a mișcării, de trecere de la o stare calitativă veche la alta nouă prin salturi, prin întreruperea continuității procesului evolutiv, prin transformarea cantității în calitate, dezvoltarea ființei nu poate fi nici inițiată, nici desăvârșită fără asumarea completă a etapelor. De aceea e personală. Și de aceea nu se materializează dacă doar ne uităm la clipuri motivaționale ori dăm share la citate inspiraționale pe facebook.

Se face prin muncă și strădanie în cel mai profund sens al cuvântului și al spațiului: în locul acela intim, în care nici tu nu ai curajul să intri câteodată și pe care îl maschezi cu munca, viciile ori jocurile pe telefon.

Dar dacă la un moment dat te-ai hotărât totuși să nu mai fii doar rezultatul a ceea ce alții au pus în ființa ta, atunci fă curățenia de primăvară, că tot a venit căldura și mergi în cele 4 puncte cardinale:

  1. Relața cu celălalt – începe să te uiți cu atenție la relațiile pe care le ai cu ceilalți. Vezi pe care dintre ele le hrănești și pe care le sabotezi. Fii sincer cu tine până la sânge și pune pe hârtie ce câștigi din fiecare. Nu doar material, ci mai ales emoțional.

Ce-ți dă fiecare din cei mai importanți 5 oameni din viața ta. Nu știi care sunt ăia? Uite-te la cele 5 persoane din lista ta de telefoane pe care le suni măcar o dată pe zi. Și nu te amăgi. Chiar acelea sunt pe podium.

2. Relația cu sine – ce-ar fi dacă orice cuvânt urât îți spui l-ai transforma imediat într-o laudă la adresa ta? Te simți puțin ciudat? Ia gândește-te cum s-ar simți prietenul tău cel mai bun dacă i-ai adresa atâtea cuvinte urâte câte îți spui ție. Așa-i că în maxim o săptămână ți-ar da block peste tot? Și cum crezi că ai ajuns să nu te mai suporți și să ai impresia că ești un ratat? Fă bine și nu-ți mai provoca singur suferință. Nici măcar dacă ești adeptul masochismului. Aia nu e plăcere, că altfel ți-ar fi bine, nu ți-ar veni să te dai cu capul de pereți.

Devino cel mai bun prieten al tău. Și vei vedea cum viața va fi mult mai frumoasă!

3. Relația cu trecutul – ai devenit conștient că ești suma experiențelor pe care le-ai avut. Să-ți mai spun un secret: nu ele contează cu adevărat, ci doar atitudinea pe care ai adoptat-o față de ceea ce s-a întâmplat.

Ai frați sau prieteni alături de care ai trecut prin diverse? I-ai ascultat povestind aceeași experiență cu a ta și ai avut impresia că nu ați privit la aceleași lucruri? Nu trecutul te-a marcat și el nu poate avea putere asupra ta.

Trecutul e ceva ce nu există. 

Ești doar tu, aici și acum, care poți hotărî modul în care reacționezi. Da. TU și numai tu ești singurul responsabil de viața ta.

Știu că e mai ușor să dai vina pe mama, pe tata, pe fratele, pe sistem și pe ce îți mai vine ție rapid în minte. Dar tu alegi cum reacționezi. Și ce gândești și cum te raportezi. Știu că am mai spus o dată mai sus. Mă asigur doar că ții minte.

4. Relația cu divinitatea – avem fiecare o scânteie de dumnezeire în noi. Care ne face să fim legați de tot ce există în univers. Suntem Dumnezeul care devine conștient de sine.

Dacă tu ai fi în fața lui Dumnezeu te-ai purta cu El așa cum te porți cu tine?

Slăvește-ți scânteia de absolut și dă-i voie să se manifeste cu tot ce e frumos în tine. Ți-a fost dată această viață ca să crești și să înflorești, răspândindu-ți mireasma.

Ia gândește-te doar puțin: dacă la un moment dat florile toate, copacii, iarba, soarele și tot ce mișcă s-ar hotărî că nu mai vor să fie pentru că cineva s-a uitat urât la ele, cam ce-ai vedea în jur?

Fii pur și simplu: cu iubire și recunoștință pentru darul vieții de care ai avut parte.

 

Și ia ghici? Când ți-ai întins ființa în toate aceste 4 puncte cardinale nu doar că te-ai dezvoltat personal. Ai pus stăpânire pe viața ta. Nu-i așa că e frumoasă?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s