Ești liber când te stăpânești pe tine

Happy woman on peak of the mountain enjoying the success, freedom and bright future.Creativitatea ‒ a noastră și a celorlalți ‒ face viața frumoasă. Trebuie să învățăm să gândim singuri, să punem autoritatea la îndoială și, la momentul potrivit, să nu luăm în seamă regulile. De multe ori e un experiment amuzant sau o tehnică folositoare să pictezi fără o pânză, să scrii fără să editezi, să fotografiezi fără să privești.

Toate acestea sunt bune atunci când le înțelegem în contextul a ceea ce produce cu adevărat creativitate.

Ce poate fi însă distructiv este ideea că creativitatea este starea noastră naturală, că toți am fi un Mozart sau un Shakespeare, dacă nu am fi ținuți pe loc de respectarea regulilor. Și mai rea este concepția că am fi cu toții mai creativi dacă am fi mai liberi ‒ de restricții, de cerințe. Acest lucru tulbură relația dintre disciplină și creativitate. Cele două pot părea în teorie opuse, dar în realitate de obicei ai nevoie de una pentru a o avea pe cealaltă.

Când vine vorba de creativitate, oamenii se concentrează adesea pe libertatea față de ceva. Ei cred că ar fi mai creativi dacă ar fi eliberați de constrângeri, de piedici, de obligații. Ar fi mai bine să petrecem la fel de mult timp gândindu-ne la libertatea de a face ceva. Poți fi liber față de reguli și obligații, dar asta nu te face liber să creezi.

Poți, de exemplu, să fii liber față de reguli și să nu te stăpânești încă pe tine însuți. Ai libertatea de a face ceva atunci când poți spune: „Sunt propriul meu stăpân”.

Imaginează-ți că te-ai hotărât să slăbești cinci kilograme. Dar, în ciuda hotărârii tale, în ciuda celor mai bune intenții, nu te poți abține să nu mănânci o gogoașă cu ciocolată în fiecare dimineață. Ești liber față de tiranie. Nu te obligă nimeni să mănânci gogoașa. Ești însă liber? Eu aș zice că nu. Ești încă sclavul poftei tale.

Dacă suntem sinceri cu noi înșine, ne vom da seama că aproape în fiecare zi există momente în care suntem conduși de altceva decât de ceea ce este mai bun în noi. „Arată-mi un om care să nu fie sclav”, a spus Seneca. „Unul este sclavul poftei trupești, altul al lăcomiei, altul al ambiției, iar toți oamenii sunt sclavii fricii.”

 

O parte din libertatea noastră nu poate fi câștigată decât prin stăpânire de sine.

Obiectivul în viață nu este să ai cât mai puține angajamente posibil, ci să le ai pe cele potrivite. Atunci când îți iei un angajament care este în armonie cu ceea ce prețuiești tu cel mai mult, ai luat decizia să dai tot ce e mai bun din tine. Și atunci când îți respecți acel angajament ‒ când te scoli la trei dimineața pentru a liniști plânsetele copilului tău, când stai în ploaie ca să îi ajuți pe copiii aceia să învețe fotbal, când te duci la biserică și te oferi voluntar ‒ atunci te transformi în omul care vrei să fii.

Angajamentele ți se vor părea uneori apăsătoare. Și deși acest lucru nu le va face mai ușoare, s-ar putea să te ajute dacă îți amintești că e o povară mai mare să trăiești fără angajamente. O viață în care nu te ocupi de nimic și nu ții la nimeni e unul dintre cele mai grele lucruri de suportat pentru o ființă umană.

Când vine vorba de angajamente, unele lucruri ‒ ca de exemplu să oferi îngrijire zilnică unui părinte dezorientat și aflat pe moarte‒ pot fi dificile doar pentru că sunt atât de apăsătoare. Dar în cea mai mare parte a timpului, nu ne luptăm atât de mult cu ceea ce trebuie să suportăm, ci cu efortul de a le echilibra pe toate.

Ia-ți libertatea de a trăi o viață echilibrată – nu ca un balansoar, ci ca o operă de artă frumoasă.

Foto credit Freepik.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s