Perfecțiunea eroilor

blond man hero angry expressionModelele pe care le alegi pentru viața ta ar trebui să fie pe măsura provocărilor cu care te confrunți. În momentul de față, s-ar putea să ai un model pentru cum să faci față morții fratelui tău, un model pentru cum să fii de folos în comunitate și un model pentru cum să fii tată.

 

Cu timpul, vei evolua. Sentimentul de sine ți se va schimba. Vei avea noi provocări și vei alege noi modele de excelență care să te ajute să le înfrunți.

Modelul care la un moment dat în viață a fost perfect poate deveni imperfect, pe măsură ce viața și nevoile noastre au nevoie de schimbare. Modelul care ne-a învățat curajul poate fi nepotrivit atunci când vremurile necesită răbdare.

În fiecare etapă urmăm visuri diferite, învățăm moduri diferite de a trăi o viață bună și trecem prin diferite încercări. Așa că nu putem fi inflexibili când vine vorba de modelele noastre. Nu le putem transforma în idoli. Iar atunci când vremurile se schimbă, trebuie să renunțăm la modelele noastre cu recunoștință.

 

Cel mai important lucru la care trebuie să renunțăm ‒ lucrul la care atât de mulți dintre noi se chinuie să renunțe ‒ este ideea că eroii noștri sunt perfecți.

Trebuie să înlăturăm această idee, fie și numai pentru că o asemenea percepție a eroilor începe să ne limiteze percepția asupra propriei vieți.

Dacă noi credem că eroii noștri sunt perfecți, începem să credem că noi, fiind imperfecți, suntem incapabili de eroism. În acest fel, încrederea în perfecțiunea altora ne poate inhiba propria dezvoltare.

 

Eroismul adult este diferit. Adultul știe că toate viețile eroice sunt, într-un fel, o luptă eroică pentru depășirea propriilor limite.

 

Încrederea în perfecțiunea eroilor ne poate pune piedici și în alt mod. Când aflăm în cele din urmă că eroii noștri nu sunt perfecți, ci ființe umane, putem fi tentați să respingem tot ceea ce este eroic la ei. Uneori, oamenii fac acest lucru pentru a se consola. Dacă nimeni nu este eroic, se gândesc ei, atunci de ce aș încerca eu să fiu?

Eroii imperfecți sunt tot eroici. Fiecare Ahile are un călcâi al lui Ahile.

 

Eroul tău este imperfect. La fel ești și tu. Felicitări, aveți acest lucru în comun. Și acum, fă tot posibilul să te asemeni cu el și în alt fel: du-te și fii eroic.

 

Oamenii pot avea o virtute fără a le avea pe toate. Cei care sunt curajoși pot fi în același timp nerăbdători. Cei care au răbdare pot fi în același timp nedrepți. Și chiar și atunci când oamenii practică o virtute într-un anumit context, de multe ori nu reușesc să practice aceeași virtute în altul. Sportivul disciplinat e un cheltuitor nedisciplinat. Soldatul curajos devine un tată speriat.

 

Nu ne alegem modelele într-un spirit de admirație pasivă și intensă, așa cum face un copil. Țrebuie să alegem activ, ca un adult.

Avem destulă experiență să știm că nimeni nu practică un ansamblu perfect și complet de virtuți. Putem selecta calitățile pe care vrem să le imităm, lăsând restul la o parte fără regrete.

Putem admira fără să ignorăm, deoarece suntem adulți, iar adulții sunt capabili de asta.

Credit Foto Freepik.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s