Îți cunoști valorile?

179340-OWJAES-833Foarte adesea, ideea de valori variază atât de mult, încât două persoane care afirmă că au aceleași valori nu au de fapt nimic în comun. Iar alte două persoane care afirmă că au valori foarte diferite între ele ar putea constata că vor, de fapt, același lucru.

Pentru o persoană, distracția poate însemna să consume droguri, să piardă nopți întregi la petreceri și să dan- seze până în zori. Pentru altă persoană, distracția poate însemna să urce pe munte sau să facă rafting — orice înseamnă ceva nou, pasionant sau provocator. Singurul lucru pe care îl au în comun valorile lor este cuvântul pe care îl folosesc pentru ele.

O a treia persoană ar putea spune că valoarea cea mai de preț pentru ea este provocarea. Și pentru această persoană ar putea să fie vorba de urcatul pe munte și rafting. Întreab-o de distracție și ar putea răspunde că este ceva frivol și lipsit de importanță. Dar prin provocare, aceasta s-ar putea să se refere exact la același lucru la care se referă a doua persoană prin distracție.

 

Valorile comune formează baza pentru raportul suprem. Dacă două persoane au valori strâns legate între ele, relația lor poate dura o veșnicie. Dacă valorile lor sunt total diferite, sunt șanse minime pentru o relație armonioasă, îndelungată.

Puține relații pot fi clasificate într-una din aceste categorii extreme.

Ca urmare, trebuie să faci două lucruri: primul, să descoperi valorile pe care le ai în comun, ca să le poți folosi ca punte pentru celelalte, care nu se aseamănă. În al doilea rând, caută să sprijini și să împlinești cât de mult poți valorile cele mai importante ale celeilalte persoane. Aceasta este temelia unei relații îndelungate, puternice și bazate pe sprijin, fie ea de afaceri, personală sau de familie.

 

Valorile sunt factorul primordial care determină congruența sau incongruența, care îi face pe oameni să fie motivați sau nu. Dacă le cunoști valorile, ești în posesia cheii supreme. Dacă nu, s-ar putea să creezi un comportament puternic, care nu este de durată sau nu duce la rezultatul dorit.

Dacă se află în conflict cu valorile unei persoane, va funcționa ca un întrerupător de circuit pentru a le depăși. Valorile sunt precum Curtea Supremă. Ele decid care comportamente funcționează și care nu funcționează, care generează stările dorite și care generează incongruență.

Photo credit Freepik.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s