Binecuvântarea durerii

Female Pain. Closeup Of Beautiful Woman Body Feeling Abdominal P

De câte ori, în viața voastră, momentele întunecate de disperare, cum ar fi vreun accident, o boală, un dezastru financiar, ruperea unei relații, un incendiu sau o inundație, pierderea unei proprietăți sau moartea v-au propulsat în perioadele de chin, furie, negare și apoi jale.

Ca cei mai mulți dintre noi, vă cufundați în tristețe și simțiți nevoia să spuneți tuturor despre ghinionul vostru. În cele din urmă, după o lungă perioadă de timp, începeți să vă ridicați deasupra lui și să ajungeți la o stare de acceptare.

Presupuneți acum că ați fi știut că ceea ce s-a întâmplat în viața voastră, ceea ce ați numit o pierdere sau o cădere, era exact ceea ce trebuia să se întâmple. Dar dacă presupunem că ați fi știut imediat că trebuia să treceți prin acel eveniment care v-a declanșat jalea și tristețea? Să presupunem că ați fi putut să acționați în acord cu această nouă conștientizare? Fără îndoială că aceste „presupuneri” vă situează în conflict cu tot ceea ce ați fost învățați despre cum trebuie să reacționați în fața catrastrofelor și a morții.

În ceea ce noi numim societățile primitive, moartea e un prilej de sărbătoare. Există o înțelegere fundamentală, chiar și în perioadele de jale și doliu, care nu pune la îndoială momentele stabilite de divinitate ale venirii fiecărei persoane aici pe pământ, sau ale părăsirii acestui loc. Totul este așa cum trebuie!

Poate că alinarea reprezintă farmecul de a vedea că totul face parte din perfecțiunea universului nostru, care are o inteligență organizatoare invizibilă, ce curge prin fiecare celulă a creației, inclusiv prin numeroasele experiențe dureroase de-a lungul vieții – și apoi prin celebrarea lor.

Jalea, atunci când e doar o experiență a tristeții și mâhnirii, vă va ține jos, chiar în adâncul în care v-ați cufundat. Vă va imobiliza și vă va apăsa cu vinovăție și chin sufletesc. Când știți însă că această disperare poartă cu sine o dulce binecuvântare, atunci întrerupeți parteneriatul jale/tristețe, iar căderea vă ajută să vă recăpătați echilibrul și să vă avântați deasupra hopurilor vieții pe pământ.

 

Iată câteva alternative la dilema jale/tristețe din Înțelepciunea evurilor:

  • Opriți-vă într-un moment plin de tristețe și spuneți cu bună știință: „Trebuie să sufăr acum și pe dinăuntru, și pe dinafară, pentru această pierdere, pe care în cele din urmă voi ajunge să o văd ca pe o binecuvântare?” Ascultați răspunsul și urmați-l. Indiferent de situație, aveți posibilitatea unui răspuns îmbunătățit în fața disperării.
  • Exersați capacitatea de a vă exprima sentimentele în fața pierderii, fără a crede că trebuie să fiți și voi plini de tristețe. E posibil să simțiți pierderea, să o exprimați și să cunoașteți totuși, în interiorul vostru, binecuvântarea întregii situații. Nu cereți o schimbare imediată. Permiteți ca ceea ce se află acolo să rămână acolo, în timp ce admiteți posibilitatea unui comportament diferit.
  • Poate că ați acceptat jalea și tristețea ca fiind inseparabile, pentru că ați fost învățați că e crud și inuman să fiți altfel. Atunci când știți că toate căderile sunt binecuvântări și toate pierderile sunt în ordinea divină, veți îndulci treptat tristețea și veți câștiga energia pentru a vă avânta la o altitudine mai înaltă în toate domeniile vieții.

Photo credit Freepik.com

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s